Vroege Vogels app

Omschrijving

Benieuwd wat voor dier of plant je ziet? Stel je vraag, met foto, video- of audiofragment, aan de kenners: Vroege Vogels kijkers en luisteraars. Zijn drie kenners het eens, dan krijg je antwoord. Via beschrijvingen, foto’s, tv- en radiofragmenten ontdek je in de app alles over die soort.

Doel

Vroege Vogels van VARA is één van de langstlopende en beste beluisterde programma’s van de publieke omroep. Al 60 jaar ontdekken wekelijks een half miljoen Nederlanders de schoonheid van de Nederlandse natuur. Via radio en TV, social media en het forum.

Vroege Vogels wil haar merk verjongen en verbreden. De huidige doelgroep is loyaal en actief, maar verouderd. De vraag was om een laagdrempelige app te ontwikkelen die het makkelijk maakt voor een jongere doelgroep om kennis te maken met de rijke wereld van Vroege Vogels. En zo hun natuurervaring te verrijken. Met de app wil Vroege Vogels ook haar rijke radio- en TV archief op een vernieuwende manier verspreiden.

De trouwe Vroege Vogels luisteraars en kijkers beschikken over een grote hoeveelheid kennis van de Nederlandse natuur. Kennis die ze graag etaleren en delen. We koppelen daarom de kenners rechtstreeks aan een nieuwe doelgroep: mensen die meer willen weten over de natuur om hen heen. Met een uitgebreid puntensysteem dagen we kenners uit om vragen te beantwoorden en omhoog te klimmen in het klassement. De app brengt vraag en antwoord samen. Niet met een complex algoritme, maar van mens tot mens.

Resultaat

De app is halverwege 2015 live gegaan. De app is in eerste instantie alleen onder de fans van het programma aangejaagd. Via het forum en social media. Duizenden kenners en vragenstellers hielpen mee om de app te verbeteren. Die verbeteringen zijn doorgevoerd in een viertal releases. Dit voorjaar wordt de app breed ingezet op TV, radio, social media en het forum. En vormt de app fundamenteel onderdeel van het radio- en TV programma.

Ondanks de beperkte media aandacht wordt er enthousiast gebruik gemaakt van de app. De app is ruim 10.000 keer gedownload, en er zijn nu al meer dan 5000 vragen gesteld. Inmiddels zitten 1725 kenners klaar om vragen te beantwoorden. In maart 2016 gaat het nieuwe seizoen van Vroege Vogels van start en zal de app aan breed worden geactiveerd.

Met de Vroege Vogels app heb je de natuurkenners van Vroege Vogels altijd in je broekzak. Ze zitten voor je klaar. Op je mobiel, op het moment dat je iets ziet in de natuur. Zo maken we een 60 jaar oud natuurprogramma weer van nu.

Greenberry

Utrecht
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe