Vrij Nederland: Platform voor journalistieke innovatie

Omschrijving

Vrij Nederland (VN) koos Digital Natives als bureau om samen te innoveren naar een nieuw business model. Wij creƫerden een nieuw online platform en richtten daarnaast een proces in waar we samen met VN continu nieuwe wegen verkennen, data analyseren, evalueren en doorontwikkelen. Een platform voor journalistieke innovatie.

Doel

Voor lezers die kwaliteitsjournalistiek zoeken online, is VN.NL het online platform waar je dagelijks achtergrond en duiding vind van het nieuws. Hierin experimenteren we met allerlei vormen van content die gemaakt wordt vanuit een gekoesterde traditie: onafhankelijk, progressief en betrouwbaar.

De doelstellingen en targets waren helder gedefinieerd:

1) VN is een leidende relevante stem op het web en weet zich positief te onderscheiden van andere nieuwsmedia en blogs.
2) Binnen een jaar naar een verdubbeling van de sessies per maand.
3) Binnen een jaar naar een verdubbeling van de pageviews per maand.
4) VN is in staat om vanuit een Lean & SCRUM methode maandelijks door te ontwikkelen

Resultaat

De strategie van onze samenwerking met VN is om doorlopend zoveel mogelijk experimenten uit te voeren. Hierbij de drie belangrijkste in 2015.

A) Kunnen we de bezoekers uit social media langer behouden op het platform? Dit is belangrijk om dat veel van de bezoekers uit Facebook en Twitter komen. Dit zijn vluchtige bezoekers.

B) Kunnen we een systeem bedenken om verschillende soorten content te testen op de homepagina? Welke content slaat goed aan bij de beoogde doelgroep.

C) Kunnen we samen met Blendle experimenteren met micro-betalingen binnen het platform zelf? Omdat we op zoek zijn naar nieuwe business modellen wilde we met Blendle samen kijken of we per artikel op vn.nl konden afrekenen.

Resultaten

Het VN.NL platform is online een belangrijke stem geworden voor mensen die houden van kwaliteitsjournalistiek. Het meest bijzondere is dat VN als krant het zwaar heeft maar alsnog ervoor kiest om te innoveren en online nieuwe wegen te verkennen. De resultaten die ze in korte tijd hebben behaald zijn zeer hoopgevend.

A) Een doorlopende timeline ontwikkelt waarbij artikelen elkaar automatisch opvolgen. Hierdoor zijn de unieke sessies met 19%, pageviews met 90% en sessieduur met 2.1 min gegroeid. (na 6 maanden)

B) Veel content getest: longreads, elders op web, podcasts, archief artikelen, korte artikelen, etc. Met name de korte artikelen presteren het beste. Hier wordt het meeste in geĆÆnvesteerd.

C) Nieuw verdienmodel opgezet met Blendle: VN is het eerste platform waarbinnen je losse artikelen kan afrekenen.

Overige informatie

De ervaring van VN.NL komt het best tot zijn recht op mobile. Wij hebben het volledig gericht op smartphones omdat het grootste gedeelte van het verkeer daar vandaan komt.

De groei van Vrij Nederland faciliteren we door middel van ons Evolve programma. Een vorm van samenwerken waarin we maandelijks cijfers evalueren, verbeteringen aan het platform voorstellen en deze in kleine iteraties doorvoeren. Dit gaat in een snel tempo waardoor het kan zijn dat de screenshots niet meer volledig overeenkomen met de liveomgeving.

Digital Natives

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe