VaarWater

Omschrijving

VaarWater is een nieuw soort, altijd actuele reisgids die aansluit op de behoefte zonder plan spontaan erop uit te gaan. De app is geen routeplanner als TomTom of Google Maps, maar de perfecte tool voor het impulsief ontdekken van de Amsterdamse grachten.

Doel

Watercyclusbedrijf Waternet is verantwoordelijk voor al het water voor ongeveer 1,3 miljoen mensen in de regio Amsterdam. Zo ook voor de pleziervaart op de grachten en bijvoorbeeld rivier de Vecht. Om de toenemende drukte op het water te overzien is er voor bootgebruikers de app VaarWater.

De VaarWater-app werd ondanks veel marketing weinig gebruikt. Omdat de app veel potentie heeft als belangrijk communicatiekanaal, schreef Waternet een pitch uit. Vanuit die positie bedachten, ontwierpen en realiseerden we deze volledig vernieuwde smartphone app.

Waternet wil met VaarWater enerzijds overlast op de grachten verminderen door het geven van voorlichting, zonder belerend te zijn. Anderzijds wil zij efficiënter werken door digitalisering en de dienstverlening verleggen naar online.

De bootgebruiker daarentegen wil gewoon relaxed rondvaren zonder plan, geen gedoe, geen ingewikkelde toestanden en geen regels (leren). Spontaniteit en impulsiviteit hebben de prioriteit.

Doel: verschillende belangen in één app verenigen en overlast op de grachten op een positieve manier te verminderen.

Resultaat

De gebruikersinterface combineert een uit videogames geïnspireerde minimap met een vaarkompas waarop gewenste facilitaire voorzieningen in de omgeving van de boot verschijnen. VaarWater beantwoordt zo de meest gestelde vragen. Waar ben ik? Waar zijn toiletten? Hoever is de dichtstbijzijnde supermarkt?

Door toepassing van verregaande contextualisatie voor de bootgebruiker wordt informatie in de meest passende vorm aangeboden. Precies op het moment wanneer nodig, anders niet. Door het nuttig maken van de app wordt deze door bootgebruikers ook gebruikt. Waternet kan daardoor waar nodig accuraat optreden en de pleziervaart verder met rust laten. De app stimuleert zo goed gedrag, omdat het betutteling en irritatie vermijdt.

Zo verschijnen vaarregels pas bij overtreding, bijvoorbeeld bij te hard varen. Het kompas kleurt dan intuïtief rood om de gebruiker op ongewenste situaties te attenderen.

Verder beperkt de app overlast op de grachten door het verleggen van aandacht van drukke vaargebieden naar rustige wateren.

Door de app volledig contextafhankelijk te maken voorkomt het bootgebruikers te overladen met irrelevante informatie. In plaats daarvan sluit het aan bij wat zij op het moment willen. Het resultaat is dat Waternet regels communiceert zonder betutteling en verkeer stuurt met behulp van points of interest. VaarWater verenigt zo aanvankelijk onverenigbare belangen in één app.

Sinds de release van de vernieuwde app nemen downloads voor zowel bestaande als nieuwe gebruikers toe. In de zomer van 2017 groeide VaarWater met duizenden nieuwe gebruikers.

Reviews leveren sindsdien ook significant betere beoordelingen op. Tegenwoordig scoort de app gemiddeld vier tot vijf sterren, tegenover slechts één ster voorheen.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Overige informatie

De eenvoudig ogende app verbergt veel techniek. Bijvoorbeeld dankzij dataverzameling kan Waternet drukte op het water sturen. Niet dwingend en autoritair, maar door alternatieve suggesties te geven voor soortgelijke aantrekkelijke gebieden en activiteiten. In samenwerking met TNO is hiervoor een verkeersmodel gerealiseerd dat de huidige en toekomstige drukte overal op het water berekent. Dit gebeurt op basis van verkeersinformatie uit de grachten, verkregen uit onder bruggen geplaatste sensors. Waternet wil zo knelpunten tegengaan en opstoppingen voor zijn.

Verder heeft de app originele, onderscheidende functies waaronder het anker. Het anker biedt de mogelijkheid een marker op de kaart te plaatsen. Hiermee vindt men makkelijk de weg terug naar bijvoorbeeld het startpunt, zoals de verhuurlocatie van de waterfiets. Of het helpt inschatten hoe ver iets, zoals een opstaplocatie voor gezelschap, bij de boot vandaan ligt.

VaarWater is voor iOS te downloaden in de App Store en voor Android in Google Play. Let op dat de app alleen in de regio Amsterdam te gebruiken is.

Uselab

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe