Smart Life & CT-3000

Omschrijving

Smart Life is een serie van vijf online, interactieve lessen die kinderen een introductie tot programmeren biedt. We tonen ze hoe programmeren werkt en laten ze ermee spelen met CT-3000. Ook vragen we ze hoe we onze levens “smart” kunnen maken, waarmee ze leren brainstormen en hun ideeën te visualiseren.

Doel

Het doel was om een lesmethode neer te zetten die leerkrachten kunnen gebruiken zonder zelf iets te hoeven weten van programmeren. Er is niet meer uitleg nodig dan ze bijgevoegde handouts, en kinderen worden gemotiveerd om zelf dingen uit te proberen, zonder dat ze iets stuk kunnen maken. Dit lesmateriaal moet gratis toegankelijk zijn om juist ook scholen te bereiken die geen budget hebben voor duur lesmateriaal.

CodeUur (https://www.codeuur.nl), Blink (https://www.blink.nl) en Q42 (https://www.q42.nl) hebben deze lesmethode ontwikkeld en gratis beschikbaar gesteld om kinderen de waarde en lol van programmeren te laten inzien. We willen ze tonen dat het een middel is om dingen mogelijk te maken. Technologie biedt ze de kans om hun dromen waar te maken.

Resultaat

Welke oplossing is gekozen en waarom, behaalde resultaten en ROI (bij voorkeur met cijfers), innovatie, creativiteit, strategie, samenwerking, lancering, usability en design
(max 250 woorden)

De lancering van Smart Life was voorgeleid door Prins Constantijn, en heeft de nodige persaandacht gekregen.

Tot nu toe hebben zo’n 25.000 kinderen Smart Life beleefd in hun klas, en honderden van hun fantastische ideeën ovr hoe we onze levens “smarter” kunnen maken zijn ingestuurd: https://juniorcomputerlab.q42.nl/

Sinds de lancering van deze lesmethode is CodeUur gefuseerd met The Dreamery Foundation tot FutureNL. FutureNL legt de lat nog hoger en timmert hard aan de weg om digitale vaardigheden in het basis curriculum van alle Nederlandse scholen te krijgen. Dat betekent ook dat er meer lesmateriaal nodig zal zijn, dus er zullen zeker meer versies volgen!

CT-3000 heeft als tool internationaal positieve feedback ontvangen, en we werken an een vertaalbare versie zodat Engelse en Duitse gebruiker het ook kunnen gaan gebruiken (beta versie: https://ct-3000.firebaseapp.com/en/tool). Ook breiden we de tool uit zodat deze ook buiten het klaslokaal gebruikt kan worden.

Overige informatie

Smart Life is ontwikkeld in een unieke samenwerken van Blink Educatie, CodeUur en Q42. Naast de ontwikkeling van de technische kant van de lesmethode heeft Q42 ook het lesmateriaal mede ontwikkeld, niet alleen met haar technische expertise maar ook met acteurs voor de video’s.

CT-3000 lijkt zo veel als mogelijk op de echte ontwikkelsoftware waar programmeurs mee werken. De code en de preview worden naast elkaar getoond, en de variabelen met hun huidige state worden daaronder weergegeven.

Met code kunnen leerlingen if-then statements maken. “Als de deur open is, dan gaat de kat naar buiten.” Om te demonstreren dat code ook internet resource kan gebruiken kunnen de leerlingen conditioneel de radio op Radio 538 of Sky Radio zetten. En de derde les krijgen de leerlingen de middelen om met elkaar via het digibord te interacteren.

Q42

Den Haag
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe