Lely Exos - Slim boeren is een keuze

Omschrijving

De Lely Exos is een autonoom voertuig die dag en nacht vers gras oogst en in kleine porties aan de koeien voert. De boer bedient de Exos eenvoudig met zijn tablet. Naast eenvoudige bediening geeft de gebruikersinterface waardevolle informatie voor graslandmanagement, want vers gras zorgt voor een duurzamere melkproductie.

Doel

Lely is producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Vanuit Lely kregen we de vraag om een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke applicatie te ontwikkelen waarmee elke boer simpel en snel de Exos kan bedienen en beheren. De melkveehouder zal het systeem gebruiken voor de dagelijkse werkzaamheden, voornamelijk voor de planning van taken. Hij heeft daarnaast behoefte aan allerlei analyses op basis van historische data. Zo heeft hij bijvoorbeeld te maken met allerlei regelgeving op het gebied van bemesting. 

Om het juiste eindproduct te kunnen realiseren hebben we samen met Lely een aantal sessies doorlopen waarbij de wensen van de doelgroep beter in beeld zijn gebracht. Op basis van de sessies zijn er twee overkoepelende succesfactoren gedefinieerd. De app moet boven alles gebruiksvriendelijk zijn en zonder hulp van buitenaf te bedienen. Voor analyse en optimaal inzicht moet de informatie helder en overzichtelijk worden gepresenteerd. Daarnaast is er een gebruikersonderzoek uitgevoerd. Hierin kwam onder andere naar voren: “De applicatie is een succes als mijn pa ermee overweg kan en het vrijwillig gaat gebruiken.”

Resultaat

Om veel gegevens te tonen binnen een applicatie hebben we gekozen voor een dashboard. Vanuit een handige kaart waarin alle velden van de boer te zien zijn kunnen nieuwe ritten worden ingepland en alle gegevens worden bekeken. Hierin hebben we onderscheid gemaakt tussen een Operational dashboard en een Analytical dashboard. Op het Operational dashboard ligt de focus op een aantal KPI’s waarmee de boer in één oogopslag de algemene status van het systeem kan aflezen en op basis daarvan snel een beslissing kan maken. Met het Analytical dashboard kunnen er historische gegevens opgevraagd worden zoals de opbrengst van de afgelopen maanden of hoeveel er bemest is. Wat nuttig is om beslissingen te maken op de lange termijn.

Ook kan de boer zien hoeveel tijd hij bespaart dankzij de Exos, welke ritten er ingepland staan en wat de totale opbrengst is geweest. De boer kan vanuit de applicatie handige overzichten exporteren, waardoor hij minder tijd kwijt is aan administratie.

Door het autonoom oogsten en voeren van gras haalt de boer meer voedingswaarde uit zijn eigen land. En zet hij dit om in een duurzame melkproductie. Het verse gras heeft 10 tot 20% meer voedingswaarde dan kuilgras, wat de meeste koeien in Nederland te eten krijgen. Hierdoor hebben ze minder krachtvoer nodig. Daarnaast bespaart de boer aanzienlijk op kosten voor arbeid, mechanisatie en veevoer. Ook helpen we het milieu een handje dankzij de besparing van brandstof die anders verbruikt zou worden in het intensieve verwerkingsproces van veevoer.

Overige informatie

Bij SWIS lopen we graag voorop als het gaat om duurzaamheid en onze missie is om ‘de goeien’ te laten groeien! Niet alleen in de publieke sector maar ook voor commerciële organisaties die er voor zorgen dat we beter met elkaar en met de wereld omgaan. Lely en SWIS werken al meer dan 4 jaar samen. In die tijd hebben we Lely geholpen met het realiseren van innovatieve en ‘slimme’ oplossingen, die uniek zijn in de agrarische sector. Slim boeren is een keuze, Lely helpt boeren én hun vee om een aangenamer leven te leiden dankzij innovatieve oplossingen en gerichte services. De boeren kiezen daarbij zelf hoe ze invulling geven aan de dagelijkse dynamiek met daarbij focus op de bedrijfsdoelen voor de lange termijn. Een efficiënte manier van werken met diergezondheid als rode draad.

+ Voeg case toe