Rijksmuseum

Omschrijving

Een toonaangevende website die bijdraagt aan missie en doelstellingen van het Rijksmuseum.

Achtergronden van deze case

‘Onze website is niet klaar is voor de 21ste eeuw, terwijl ons pand dat straks wél is!’
De uit 2004 daterende website (ontworpen door Fabrique en gebouwd door Q42) was toe aan eenzelfde ‘verbouwing’ als het pand: nieuwe technologie, aansluitend bij social media en rekening houdend met de veranderde manier waarop mensen websites bekijken en gebruiken (met name tablet en mobiel).

De opdracht aan Fabrique en Q42: ontwikkel een nieuwe website die bijdraagt aan de missie en doelstellingen van het museum, én op technisch, sociaal, en interactief vlak aansluit bij de huidige tijdgeest.

Meer informatie:
http://q42.nl/blog/post/40509972283/museum-websites-saai-man

Doel

- Versterken van de merkpositionering: online overal op het netvlies aanwezig zijn.
- Meer leren over en geïnspireerd worden door de nieuwe vaste opstelling en de digitale collectie (door werken zo dicht mogelijk bij het publiek brengen).
- Bijdragen aan meer bezoek naar het museum (2013), grotere deelname aan activiteiten en afname van commerciële producten.
- Bijdragen aan versterking relatie met het Nederlandse en internationaal publiek zodat er meer herhaalbezoek komt (2014, 2015).

Resultaat

Het effect van de nieuwe website heeft de verwachtingen van het Rijksmuseum ver overtroffen. Het idee van het gratis ter beschikking stellen van 125.000 hoge resolutie beelden van de collectie, gecombineerd met een intuïtieve state-of-the-art website, wordt door (inter)nationale pers, vakgenoten en publiek omschreven als ‘revolutionair’.

Vanuit alle hoeken komen zeer lovende reacties binnen. Dit is het mooist denkbare resultaat voor het Rijksmuseum. De medewerkers van het Rijks zijn trots en blij dat het vooruitstrevende denken en alle inspanningen worden gezien en gewaardeerd.

Artikel in de New York Times over de nieuwe Rijksmuseum website:
http://www.nytimes.com/2013/01/07/arts/design/what-constitutes-good-and-bad-web-design.html?_r=2&

+ Voeg case toe