Interactie tussen windmolens en derden mogelijk dankzij app

Omschrijving

Er komen steeds meer windmolens en dat brengt nieuwe uitdagingen. Hoe kunnen windmolens nog beter op de omgeving aangepast worden? Hoe krijgen we al deze opgewekte stroom getransporteerd over het huidige elektriciteitsnet? Daarom bedacht Topwind een (web)app waarmee personen of derde partijen, onder randvoorwaarden, windmolens kunnen stoppen en starten.

Doel

Windmolens moet kunnen stoppen (en weer opstarten) wanneer een omwonende hinder ondervindt van slagschaduw, wanneer de trek van een zwerm vogels is voorspeld, wanneer een helikopter van een nabij gelegen helihaven tijdens hoge windsnelheden wil opstijgen, of wanneer bijvoorbeeld de energieprijzen negatief zijn. Met andere woorden: windparken en de omgeving moeten dichter bij elkaar gebracht worden middels een interactief platform.

Topwind heeft Enrise gevraagd mee te denken in het ontwerp van hun RCS (Remote Control System) platform. Binnen een tijdsperiode van een half jaar en met budget als tweede belangrijke criteria hebben we ervoor kunnen zorgen dat er een online platform en webapp staan. De doelstelling was het zo snel mogelijk op de markt brengen van een stabiel product om de business case te toetsen. Er staat inmiddels een schaalbaar platform met een aantal modules die oplossing bieden aan de uitdagingen binnen de energietransitie.

Resultaat

Het schaalbare platform en de webapp zijn inmiddels in gebruik. Topwind heeft zelf de koppeling gerealiseerd tussen het platform en de windparken conform de strikte technische- en veiligheidseisen die hieraan gesteld zijn. Het platform geeft derde partijen rechten, om binnen gestelde randvoorwaarden, windmolens af te schakelen. Tevens heeft het platform inzichten aan stakeholders zoals een windpark eigenaar en de mogelijkheid om de randvoorwaarden te bewaken. Resultaten delen we graag zodra deze beschikbaar zijn.

Overige informatie

Het RCS platform, waar de webapp onderdeel van is, heeft als voornaamste functie derden invloed te laten uitoefenen op een windpark binnen gestelde randvoorwaarden en conform de juiste veiligheidsvoorschriften. Het platform is schaalbaar wat betekent dat er in de toekomst meer modules toegevoegd worden om de veiligheid en prestaties van het windpark te optimaliseren en meer business cases haalbaar te maken.

Enrise

Amersfoort
Enrise
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe