Een veilige ID op je mobiel

Omschrijving

Gemeente Amsterdam geeft uitvoering aan de 'Agenda Digitale Stad' en zorgt voor een toegankelijke dienstverlening. Inwoners krijgen de regie over hun eigen gegevens via een digitale identiteit. Door cocreatie design aanpak met haar inwoners is een UX-concept ontwikkeld en samen met de Stichting Privacy by Design gerealiseerd in de IRMA-app.

Doel

Digitalisering draagt bij aan een leefbare stad, waarbij iedereen kan profiteren van de mogelijkheden, en waarin de (digitale) rechten zijn beschermd. Maar digitalisering betekent ook dat er veel data wordt opgeslagen. Amsterdam wil minder data van inwoners vragen als het kan. De IRMA-app biedt inwoners de mogelijkheid om zich veilig online te kunnen identificeren met minimale uitwisseling van persoonsgegevens en maximale privacy. In cocreatie met inwoners, samen met andere gemeenten en stichting Privacy by Design heeft team Digitale Identiteit van Amsterdam een UX-concept ontworpen dat is toegepast op de IRMA-app.

IRMA is een app die je op je mobiele telefoon kunt installeren en kunt zien als een digitale portemonnee met je persoonsgegevens. Je voegt kaartjes toe in IRMA, bijvoorbeeld je naam, adres of leeftijd. Al die gegevens komen van officiële instanties zoals de overheid. Met IRMA kun je inloggen bij de gemeente of aantonen wie je bent, zonder meer gegevens te delen dan nodig is. Je ziet welke gegevens worden gevraagd, en jij bepaalt of je deze (relevante) gegevens deelt. Al je gegevens zijn alleen op je eigen mobiele telefoon opgeslagen en worden bij het delen cryptografisch versleuteld. Niemand kijkt mee, ook IRMA niet. De gebruiker heeft regie.

Het doel is dat mensen zich veilig online bekend kunnen maken, hun rechten online worden beschermd en dat de oplossing toegankelijk is en gebruiksvriendelijk. Om dit te bereiken heeft de gemeente gekozen voor een cocreatie met inwoners. Het UX-design kon naadloos worden geïntegreerd met het bewezen technische fundament van de app.

Resultaat

Het resultaat is een gebruiksvriendelijke nieuwe versie van de IRMA-app. Waarmee inwoners zich op een eenvoudige, veilige manier kunnen identificeren of inloggen. Waar mogelijk zelfs door alleen afgeleide gegevens te delen (ja, ik ben ouder dan 18), vanzelfsprekend afgeleid van de officiële gegevens.

Van het concept – de wallet plus de pasjes – tot en met de verbeteriteraties rondom het vrijgeven van gegevens en de service-informatie in de app: alles is veelvuldig voorgelegd aan inwoners. Door te onderzoeken hoe mensen nu omgaan met hun privacy in de fysieke wereld, zoals het gebruik van hun portemonnee, hun toegangspassen en sleutels, is de metafoor van een portemonnee met kaartjes gekozen als basis voor het UX-concept. Dit omdat zo de overgang van een bekend concept de adaptatie van een nieuw concept, een digitale identiteit, gemakkelijker maakt. Uit de gebruikerstests, vier rondes in vier steden, blijkt dat de inwoners goed begrijpen hoe ze de kaartjes kunnen hanteren. Na zes maanden itereren zijn prototype en UX-concept gerealiseerd in de IRMA-app.

De gemeente Amsterdam loopt vooruit op de Wet digitale overheid en biedt inwoners de mogelijkheid om IRMA uit te proberen. Op de website 'Probeer IRMA uit' kunnen inwoners aan de hand van vijf demo's ontdekken hoe IRMA werkt. Naast de gemeente Amsterdam is er een tiental andere organisaties dat IRMA aanbiedt. Bijvoorbeeld voor het inloggen op je PGO, maar ook voor het aanbieden van je coronatestuitslag. De IRMA-app heeft ondertussen meer dan 30.000 gebruikers wereldwijd, waarvan meer dan 25.000 in Nederland.

Overige informatie

Het succes van de huidige versie van IRMA komt voort uit de ambitie van de betrokken gemeentes (Amsterdam, Almere, Leiden, Haarlem en Nijmegen) om samen te werken. Onderling, met BZK, Belastingdienst en VNG, met de stichting Privacy by Design én met de inwoners. Deze samenwerking, de kracht van de techniek en privacy-uitgangspunten achter de IRMA-app en de cocreatie-design aanpak vanuit Informaat maken dat dit traject tot een unieke oplossing voor inwoners heeft geleid: met IRMA bewijs je wie je bent en bescherm je je privacy. Niemand kijkt mee, wel zo veilig.

Meer inspiratiebronnen:
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/touria-meliani/persberichten/goed-id-amsterdam-werkt-nieuwe-manier/
https://data.amsterdam.nl/artikelen/artikel/een-app-die-alleen-deelt-wat-nodig-is/c66f85d4-a0f4-46b8-9455-5bf2cb00593f/
• Test voor Amsterdammers: https://id.amsterdam.nl

Informaat

Hilversum
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe