Earcatch - Een app die vertelt wat je niet ziet

Omschrijving

Soundfocus houdt van toegankelijke films voor iedereen, wij van toegankelijke apps. Reden genoeg om de handen ineen te slaan, met als resultaat: Earcatch, een app waarmee blinden en slechtzienden volop kunnen genieten van alle Nederlandse films en steeds meer series. Zowel in de bioscoop als op televisie.

Doel

Soundfocus maakt audiodescripties bij video’s, ook films en televisieseries. Audiodescriptie is de audio die je hoort om het beeld te beschrijven en dus de manier om de film ook visueel uitgedaagd goed te kunnen volgen. Maar om audiodescripties mogelijk te maken zijn samenwerkingen met film- en televisiemakers nodig. De situatie voor Earcatch was daardoor dat heel af en toe een film van audiodescriptie kon worden voorzien en nog minder bioscopen (vier) ze konden laten zien. In dit soort bioscopen waren namelijk speciale dure hardware en voorzieningen nodig (zoals een headphone ingang in de bioscoopstoelen). Kortom: zelden was er een film te ervaren door dit publiek.

Wanneer audiodescriptie toegankelijk zou zijn tijdens alle reguliere voorstellingen in de bioscoop kunnen ook blinden en slechtzienden weer gezellig mee naar de film en zijn speciale dure hardware en voorzieningen overbodig. Ze krijgen zo de kans om op weer een nieuw vlak zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij. In Nederland is het belang hiervan te lang onderschat geweest (in Engeland bijvoorbeeld is door regelgeving audiodescriptie al veel meer gangbaar). We hopen daar met Earcatch verandering in te brengen en dat meer film- en televisiemakers (ook internationale) de samenwerking aan zullen gaan.

De app, bedacht door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus, moest er in eerste instantie vooral voor zorgen dat er voor film- en televisiemakers geen technische belemmeringen meer zouden zijn bij het distribueren van audiodescriptie. Van vier bioscoopzaaltjes wilden we naar een landelijke dekking: alle bioscoopzalen plus alle huiskamers van Nederland.

Resultaat

Dat is gelukt! Elke nieuwe Nederlandse bioscoopfilm is sinds de lancering opgenomen in de app. En steeds meer televisieseries volgen dit voorbeeld (o.a. Divorce en Tessa). Film- en televisiemakers doen dit allemaal op eigen initiatief en niet omdat er een (wettelijke) verplichting is zoals in andere landen. Filmmakers, producenten en distributeurs vinden het belangrijk dat hun film toegankelijk is voor een zo groot mogelijk publiek.

Een van de meest krachtige eigenschappen van de app is dat deze multiplatform werkt. Zodra er een audiodescriptie-track wordt gemaakt voor een film of serie werkt deze automatisch op elk denkbaar medium zoals: bioscoop, DVD, BD, VOD, televisie en Uitzending Gemist. Dit kan omdat Earcatch audioherkenning gebruikt om de audiodescriptie van de film of serie gesynchroniseerd af te spelen. Dat wil zeggen dat de app, die we koppelden aan een closed source fingerprinting library van pHash, luistert naar de audio van de reguliere voorstelling of uitzending en aan de hand van die audio bepaalt waar in de film of serie je bent. Ook wanneer je tien minuten later binnenvalt speelt de app daarom via je koptelefoon de audiodescriptie vanaf het juiste punt bij de betreffende beelden af. Dit betekent dus dat je gewoon met je goedziende vrienden naar de reguliere voorstelling in de bioscoop kunt en met de app de film goed kunt volgen. In elke bioscoop en ook wanneer de film op televisie speelt of wanneer je een serie kijkt.

Kortom de landelijke dekking is gehaald! Alle bioscoopzalen én alle huiskamers in Nederland.

Overige informatie

De app neemt dus een beperking weg. Veel media is die bijzonderheid niet ontgaan en hebben daarom aandacht aan de app besteed. Earcatch is voorbijgekomen in o.a.: DWDD, RTL Late Night, het Jeugdjournaal, Radio1, Radio2, 3FM, websites zoals nu.nl, RTL Nieuws, telegraaf.tv en vrijwel alle kranten:

'Geweldige nieuwe uitvinding' - Matthijs van Nieuwkerk, DWDD

'Veelbelovend en goed gemaakt' - nu.nl

'Earcatch een van de 10 beste apps van 2015!' - de Volkskrant

'Earcatch is een verrijking om films te begrijpen' - Gulian Nolthenius (directeur Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten)

Je kunt de app het best gebruiken met headphones op via een tablet of smartphone (iOS of Android). Wanneer je de audiodescriptie gedownload hebt werkt de app ook offline! Wel zo handig in de bioscoop.

+ Voeg case toe