Arbeidsmarktdashboard - 'TomTom' van de arbeidsmarkt

Omschrijving

De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt aanpakken, door inzicht te krijgen in data: Dát is het doel van het arbeidsmarktdashboard. Het dashboard is innovatief, actueel en combineert diverse databronnen, waardoor er een consistent beeld van de arbeidsmarkt ontstaat.

Doel

Brainport Network legde bij Betawerk en onderzoeksbureau E’til de uitdaging neer om te komen tot een nieuwe dataservice, waarin verschillende databases met elkaar gecombineerd zouden worden en waarin duurzame doorontwikkeling mogelijk was. Zo kunnen andere provincies, regio’s, gemeenten en andere organisaties eenvoudig aansluiten.

Het project ging van start met drie uitgangspunten: de ruwe data moest beschikbaar komen voor onderzoekers; datavisualisaties moesten inzicht bieden en artikelen zouden context geven en de verhalen achter de data vertellen. Daarnaast zou het aantal datasets sterk worden uitgebreid, zodat data met elkaar vergeleken zou kunnen worden.

Bovendien is het dashboard in de markt gezet als een service, die aan specifieke partijen op maat aangeboden wordt. Het dashboard maakt tevens ook deel uit van een groeimodel: Niet alleen Zuidoost-Nederland is opgenomen; het is de bedoeling dat straks de rest van Nederland en ook Vlaanderen zullen aansluiten. Inmiddels doen Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Drenthe al mee aan het arbeidsmarktdashboard.

Resultaat

Het dashboard is innovatief, actueel en biedt op maat inzicht in de arbeidsmarkt. Door data van o.a. CBS, UWV, LISA, SBB en Jobfeed te combineren, kan de gebruiker unieke verbanden leggen. Daarnaast is het gemakkelijk om naar eigen wens informatie te filteren, bijvoorbeeld op thema, regio, sector, vacatures en beroepsgroepen. Gebruikers kunnen geheel gratis hun eigen dashboard samenstellen, datavisualisaties op hun eigen website plaatsen en verschillende grafieken met elkaar vergelijken. En alle data zijn vrij toegankelijk, door middel van het creëren van een eigen account, en mobiel te allen tijde beschikbaar.

Belangrijkste winst van het vernieuwde dashboard is dat alle data nu op één plek worden aangeboden. Het arbeidsmarktdashboard is er voor regio’s, provincies, werkgevers, onderwijs, gemeenten en de beroepsbevolking. Door het actuele inzicht en de prognoses kunnen deze gebruikers - veelal beleidsmakers, onderzoekers, beslissers en bestuurders - hun keuzes maken. Zo kunnen werkgevers zien in welke regio’s nog een mogelijk aanbod van werknemers aanwezig is, overheden hun beleid onderbouwen en onderwijsinstanties hun curriculum toetsen. Bovendien kunnen de doelgroepen op maat geanalyseerd worden; door bijvoorbeeld inzicht te geven in de gevraagde competenties.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Overige informatie

De reacties op het arbeidsmarktdashboard zijn positief. "Met het vernieuwde arbeidsmarktdashboard is een service ontwikkeld, die in de volle breedte en in alle dimensies inzicht biedt in de arbeidsmarkt. Zoiets was er voorheen nog niet”, zegt Marcel van Brugge, projectleider namens Brainport Network.

"Mooi dat we dit met alle partners bereikt hebben en de provincies de continuïteit garanderen. Uiteindelijk willen we toe naar Arbeidsmarktdashboard.nl als ‘Tom Tom’ voor de totale arbeidsmarkt”, vult Ton Wilthagen aan, hoogleraar Universiteit van Tilburg en bestuurlijk trekker Arbeidsmarkt van Brainport Network Board.

Betawerk

Heerlen
Betawerk
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe