Oorlog-stories

Omschrijving

Wat als er Social media was tijdens de oorlog? Hoe zou dat eruit zien? Via de Insta story van Zapp kon je het leven van Esther tijdens de Tweede Wereldoorlog volgen.

Doel

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad? Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers en hoe reageren leeftijdsgenoten daarop?
De serie werd gemaakt voor 75 jaar vrijheid in Nederland. Hoe brengen we de oorlog dichterbij voor tieners?
Door de serie naar de belevingswereld van tieners te brengen laat het zien dat vrijheid zeker niet vanzelfsprekend en het koesteren waard is.

Juist het contrast tussen het herkenbare tienerleven en de angst die daarin oprukt, laat zien dat we dankbaar mogen zijn voor ons leven in vrijheid. Met de ‘Oorlog-stories’ dagelijks op je Instagram, gewoon tussen de stories van je vrienden, komt dit wel heel dichtbij. We hopen hiermee tieners te raken en de herinneringen aan de oorlog ook voor een nieuwe generatie levend te houden.

Oorlog-stories is geïnspireerd zijn door 'Het verhaal van Edith', het oorlogsdagboek van Edith Velmans-Van Hessen.

Resultaat

De magie van oorlog-stories was dat het voelde of Esther zelf haar stories maakte en plaatste. 'In het echt' zat er natuurlijk een hele productie achter, met acteurs (oa Claudia Kanne ('SpangaS'), Isa Hoes, Kees Boot en Aram van de Rest), decor en scriptschrijvers, ism productiebedrijf Stepping Stone. Maar het werd wel verticaal gefilmd - iets dat een compleet andere manier van scenario's maken betekent. Al met al zorgde de serie voor een heel nieuwe, moderne manier van storytelling.

De resultaten waren indrukwekkend.
Wat cijfers:

- 295 stories online (https://www.instagram.com/stories/highlights/17893249321623491/?hl=nl)
- gemiddeld bereik 11K (tov 5K gemiddeld op Zapp-kanaal)
- totaal bereik 4,2 miljoen
- interactie: gemiddeld 2100 stemmen per poll
- 16 feed posts
- gemiddeld bereik 24,3K en 4K likes (tov gem 1.4K Zapp)

- Oorlog-stories extra: op IGtv lazen bekende Zapp-gezichten voor uit oorlogsdagboeken van kinderen (zoals van Anne Frank) (gem bereik 15K). Hier is ook een podcast van gemaakt

- Op YouTube was in 4 video's het hele verhaal van Esther te zien: https://www.youtube.com/watch?v=RVcNk16vaoI

- Oorlog-stories is bekroond met een Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Fictieserie. De Gouden Leeuw is de belangrijkste juryprijs op het gebied van film, televisie en nieuwe media voor jeugd


Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Stepping Stone Producties

Overige informatie

Het verhaal:
In 'Oorlog-stories' vertelt de Joodse Esther hoe haar gewone leven in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is 15 jaar oud als de oorlog begint. De eerste periode lukt het haar om optimistisch te blijven: 'oorlog is niks voor mij'. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek. Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt. Regisseur David Cocheret: 'Het is voor mij van belang dat het verhaal geloofwaardig wordt verteld, maar nog belangrijker dat het beladen onderwerp met respect behandeld wordt. Claudia geeft het personage zo mooi en realistisch vorm. Door haar performance heb je het gevoel dat je naar een echt tienermeisje uit de Tweede Wereldoorlog kijkt die je meeneemt in haar wereld.'

De serie wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties en geregisseerd door David Cocheret (o.a. 'SpangaS' en 'De Ludwigs').

Evangelische Omroep

Hilversum
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe