Duurzaam voedsel uit een gerobotiseerde vertical farm

Omschrijving

In de vertical farm van GROWx wordt volledig geautomatiseerd voedsel geproduceerd. In klimaatcellen tot wel 27 lagen hoog wordt lokaal, duurzaam voedsel met veel voedingswaarde én smaak geproduceerd. De combinatie van technologie, data en perfect aanpasbare groeiomstandigheden zorgen ervoor dat GROWx wereldwijd een verschil kan maken in onze voedselketen.

Doel

Om de vertical farming technologie van GROWx wereldwijd op te schalen is een geavanceerd digitaal platform voor de Plant Manager enorm belangrijk. De eerste GROWx vertical farm in Amsterdam wordt hiermee volledig geautomatiseerd. Door de combinatie van IoT, sensoren, slimme robots en zeer fijnmazige data over de planten en de omgeving worden de ideale omstandigheden gecreëerd om op een zo duurzaam mogelijke manier groenten te telen.

GROWx en INFO zijn een intensieve samenwerking aangegaan voor het definiëren van de visie en het vormgeven van de strategische roadmap op weg naar de implementatie van een minimal viable product (MVP) van de Plant Manager. Om tot de juiste digitale oplossing te komen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de interactie tussen planten, mensen, sensoren en robots en alle essentiële processen van het ecosysteem in kaart gebracht.

Resultaat

We hebben onze expertise op het gebied van human-centered design, data en technologie gebruikt om de Plant Manager te realiseren. Dit is een geavanceerd digital-twin platform dat operationele processen zoals de logistiek van het zaaien en telen ondersteunt. Het platform wordt bestuurd door robotica en sensoren en gebruikt geavanceerde datamodellen om licht, water en klimaat te optimaliseren.

In iedere laag van de klimaatcellen kunnen omstandigheden individueel worden beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat GROWx heel efficiënt groenten kan kweken en kan sturen in de voedingswaarden, structuur en smaak. Zo kan een kleine hoeveelheid GROWx salademix net zoveel nutriënten bevatten als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ‘gewone’ groenten. Dit wordt geteeld op een kleine oppervlakte: op slechts drie voetbalvelden zou je heel Amsterdam kunnen voeden met gezond voedsel.

De data die de Plant Manager genereert geven GROWx een beeld van het optimale plantprofiel en helpen om de groei en oogstperiode te optimaliseren. Het resultaat? Een data-gedreven, bijna volledig circulaire vertical farm die automatisch (en op afstand) kan worden bestuurd, tegen een concurrerende kostprijs.

Om de Plant Manager flexibel en schaalbaar te realiseren hebben we gekozen voor een AWS-gebaseerde microservices architectuur. De eerste versie is begin 2021 gelanceerd. Dit is de eerste stap in een langdurige samenwerking om GROWx te helpen wereldwijd de meest kostenefficiënte, duurzame en volledig geautomatiseerde vertical farms neer te zetten. GROWx heeft een investeerder gevonden waarmee ze komende drie jaar vijfentwintig farms gaan uitrollen om steden wereldwijd van gezond en duurzaam voedsel te voorzien.

Overige informatie

Benieuwd hoe de vertical farm van GROWx in Amsterdam werkt? CEO Ard van de Kreeke leidt je in deze aflevering van Zapp your Planet rond. Bekijk vanaf 03:28 minuten: https://www.npostart.nl/waarom-verticaal-tuinieren-de-toekomst-is/22-11-2020/WO_NTR_16353737

INFO

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe