Een platform voor changemakers

Omschrijving

SourceUp is een nieuw samenwerkingsplatform voor changemakers op het gebied van duurzaamheid in de toeleveringsketen. Ontwikkeld in samenwerking met bedrijven als Pepsico, JDE, Unilever en Mars die duurzame compacts verbinden met kopers.

Doel

Het gaat niet goed met onze wereld. De aarde wordt op grote schaal beschadigd en vernietigd. Dit is natuurlijk al heel lang aan de gang, maar vandaag de dag zien we het probleem exponentieel groter worden. Dit gaat hand in hand met de groei van de wereldbevolking. De voedselconsumptie van 7,8 miljard mensen heeft grote impact onze planeet. Eeuwenoude wouden worden gekapt voor de productie van cacao of palmolie en ook onze vleesconsumptie en producten zoals hardhout hebben een grote impact op het milieu.Om onze planeet te behouden moeten we duurzamer gaan leven. Duurzaamheid heeft op de lange termijn de grootste kans van slagen als er een model wordt bedacht waar iedereen baat bij heeft. Zowel die koffieboer in de bossen van Di Linh, Vietnam als de koffiemerken in de westerse wereld. Daarom werkt SourceUp in samenwerking met bedrijven, financiers en overheden aan duurzame handel en ontwikkelen we actie-gedreven coalities die de impact op de duurzaamheids doelstellingen zullen vergroten om zo waarde voor iedereen te creëren. Zo wordt er vanuit de ‘source’ gewerkt aan duurzaamheid.

Resultaat

We zijn tot het uiterste gegaan bij het ontwikkelen van de basis van dit samenwerkingsplatform. Waarbij één ding als een paal boven water staat: het draait allemaal om het maken van een tweerichtings verbinding tussen kopers van grondstoffen en coalities van belanghebbenden bij het produceren van landschappen.

SourceUp streeft ernaar het basis duurzaamheidsniveau van landschappen op te vergroten en tegelijkertijd sourcing mogelijk te maken in overeenstemming met duurzaam-heidsverplichtingen op schaal. Het brengt verschillende kopers en initiatieven op het gebied van jurisdictie op één plek samen. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat geloofwaardige informatie over voortgang en acties op het gebied van duurzaamheid aan beide zijden wordt gedeeld.

Kopers dragen, op schaal, bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door agro-grondstoffen te sourcen. SourceUp pakt hiermee problemen aan zoals armoede en ontbossing, in en buiten toeleveringsketens, regionaal aan via publiek-private samenwerkingen.

Op SourceUp wordt de term “Verified Sourcing Area” gebruikt voor de status van een Compact die is begonnen met rapporteren over de kernindicatoren en waarvan de resultaten zijn beoordeeld door een panel. Daarmee bepalen we de lat voor gebieden die erkend moeten worden in de verantwoorde inkoopprogramma's van kopers.
Stats:
11 geregistreerde compacts die 14 verschillende duurzame grondstoffen leveren
23 geregistreerde projecten die sociale en milieugerichte problemen aanvechten
8.5 minuten - gemiddelde tijd doorgebracht

Blije gebruikers:

“SourceUp is particularly attractive because you have hard numerical targets set by the government and local stakeholders. That is quite impressive.” - Manager of sustainable agriculture, Pepsico

Overige informatie

Fun facts: Het team heeft 15 diepte-interviews gehouden en gebruikerstests afgenomen bij gebruikers in 6 landen met verschillende tijdzones. Bovendien is het project volledig voltooid vanuit de thuiskantoren van ons team - van idee tot lancering.

DotControl & RockBoost

Rotterdam
DotControl & RockBoost
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe