FieldScout

Omschrijving

FieldScout geeft boeren in Nederland laagdrempelig toegang tot precisielandbouw. De app geeft inzicht in de staat van gewassen op basis van satelliet- en dronebeelden. Door de app krijgen gewassen per vierkante meter of zelfs per plant de behandeling die ze nodig hebben. FieldScout maakt landbouw efficiënter, goedkoper en duurzamer.

Doel

In Nederland is smartfarming sterk in opkomst, veel boeren en tuinders hebben interesse in precisielandbouw omdat het efficiënter, goedkoper en duurzamer is. Toch gaat de ontwikkeling langzamer dan gehoopt. Dat komt onder andere door de complexiteit en de hoge investeringen die komen kijken bij precisielandbouw.

BioScope (een bedrijf van AeroVision en LTO Bedrijven) wil precisielandbouw eenvoudiger maken. Zo eenvoudig dat het toegankelijk wordt voor elke boer in Nederland. BioScope beschikt over veel data. Denk hierbij aan grote hoeveelheid satelliet- en dronedata over alle landbouwpercelen in Nederland, met informatie over de kwaliteit van de bodem en toestand van de gewassen die erop groeien.

BioScope zocht naar een manier om van deze enorme grote berg data een eenvoudig product te maken voor boeren. Een app die meteen te gebruiken is om een start te maken met precisielandbouw, zonder ingewikkelde vragen en hoge drempels. Verder moest dit digitale product een fundament hebben die stapsgewijs kan worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en integraties.

Resultaat

FieldScout voorziet de boer op locatie van de juiste, benodigde inzichten om gericht actie te ondernemen. De boer kan met behulp van de app heel nauwkeurig meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen inzetten. Waar vroeger per veld bepaald werd wat er moet gebeuren, kan dat met FieldScout per vierkante meter of zelfs per plant bepaald worden. Door het gebruik van FieldScout kan de boer meer oogsten, is de oogst uniformer en bespaart de boer op de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

De app is gebaseerd op een grote hoeveelheid satelliet- en dronedata. Uselab bedacht een manier om die data realtime om te zetten in visualisaties. Dit moet heel snel werken, want de boer in het veld heeft de inzichten direct nodig. Na downloaden van de app kan de boer er daarom meteen mee aan de slag: de informatie over zijn perceel staat er namelijk al in.

Gebruiksvriendelijkheid speelt voor het succes van FieldScout ook een grote rol. Geen enkele boer heeft natuurlijk zin om in het veld uit te zoeken hoe de app precies werkt. Uselab deed daarom onderzoek onder boeren en ontwikkelde een gebruikersinterface die supereenvoudig is en boeren direct inzicht geeft.

Om FieldScout te realiseren werkten Uselab en BioScope intensief samen. Gezien het onderwerp zorgde dat voor een leuke dynamiek: strategen, designers en developers maakten samen met landbouwspecialisten en boeren een digitaal product.

FieldScout is op dit moment in de startup-fase (gelanceerd in 2020) en de aanwas van nieuwe gebruikers heeft een seizoen gedreven karakter. Het product wordt door steeds meer boeren gebruikt.

Overige informatie

Tijdens de European Space Week 2020 is de app FieldScout bekroond met een Galileo Prize. FieldScout won de award omdat de app volgens de jury uitblinkt in gebruiksgemak en daardoor een groot marktpotentieel heeft. Deze internationale award is in het leven geroepen om innovatie met satellietdata te stimuleren. De prijs wordt uitgereikt aan instellingen, vooruitstrevende industrieën en startups die innovatieve oplossingen maken met satellietdata. Galileo is een satellietnavigatiesysteem dat momenteel wordt ontwikkeld door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese Commissie. Dit project is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit. Galileo is voor iedereen gratis toegankelijk.

In 2020 stapte LTO Bedrijven in als stakeholder. LTO Bedrijven is dé ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. LTO Bedrijven behartigt de belangen van 35.000 leden.

In 2021 is gestart met het sterk uitbreiden van FieldScout. Op basis van continu goed luisteren naar de eindgebruikers worden nieuwe functies en verbeteringen doorgevoerd.

+ Voeg case toe