Hoe houden we een kinderwebsite veilig en boeiend: SpangaS

Omschrijving

Televisieserie SpangaS draait gaat over een groep leerlingen op het Spangalis College en staat erom bekend taboedoorbrekende thema’s bespreekbaar te maken. De nieuwe website vindt de balans tussen populair en veilig. Jonge fans kunnen volop interactie aangaan zonder daarbij kwetsbaar te zijn.

Doel

In de TV-serie SpangaS leven kinderen elke schooldag mee met de gebeurtenissen van jongeren op de middelbare school; het Spangalis-college. Op de succesvolle social kanalen bieden we extra content met en rond de personages. Content die aansluit op de verhaallijnen. Met deze content bereiken we echter alleen de oudere kinderen, die al eigen social accounts hebben. Terwijl ook jongere kinderen fan zijn van SpangaS. Het doel van de nieuwe website was om deze content ook voor de jongste doelgroep (zonder social media) op een veilige manier toegankelijk te maken. Daarom hebben we een plek gecreëerd waar alle content samenkomt. In een tijdlijn, met herkenbare social elementen in de stijl van SpangaS. We creëren hiermee niet alleen op TV maar ook online een veilige en leuke omgeving waar we de onderwerpen van SpangaS verder brengen. De nieuwe SpangaS-site is een betrouwbaar platform waar jongeren anoniem hun eigen identiteit kunnen ontdekken en mening geven aan de hand van de personages en verhaallijnen uit de serie.

Resultaat

Omdat de jongste kijkers nog niet actief zijn op social media hebben we ervoor gekozen alle (tv en) online-uitingen samen te laten komen op één platform. Op deze manier hebben we als maker volledig grip op wat we aanbieden en zorgen we ervoor dat ook gebruikers zonder Instagram- of YouTube-account de content kunnen bekijken.

Op deze manier creëren we een social-ervaring voor onze jongste kijkers. We publiceren de content in vorm van een tijdlijn zoals (de oudere) kinderen dat op social kanalen gewend zijn; alle SpangaS-content wordt op chronologische wijze geplaatst. Vanuit de verschillende personages die elk hun content ‘posten’. Om goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen heeft de site verder veel herkenbare elementen van andere social platforms.

Kinderen kunnen hun mening geven aan de hand van emoji’s en sliders. Er is geen mogelijkheid om zelf reactie toe te voegen, op deze manier kunnen wij een veilige omgeving garanderen. De site is mobile first.

SpangaS bereikt op de website gemiddeld 18.000 unieke bezoekers per week. Vanaf januari 2019 worden ook de micro-interacties op de site van SpangaS gemeten. De eerste twee maanden heeft dit al geresulteerd in meer dan 230.000 interacties door middel van de emoji reacties en sliders. Verschillende testjes zijn in januari en februari ruim 69.000 keer gespeeld.

Overige informatie

De serie bestaat al 12 seizoenen en was een van de eerste series die ook online de thema’s, personages en onderwerpen verder tot leven bracht. Kenmerkend voor SpangaS zijn de sociaal-maatschappelijke onderwerpen die in de verhaallijnen zijn verweven om ze bespreekbaar te maken voor de jonge kijker. Thema’s als transgender, bi-culturaliteit maar ook onderwerpen als gezonde leefstijl, stille armoede, homoseksualiteit en omgaan met de ziekte kanker. De personages uit de serie en de situaties waar zij in terecht komen zorgen voor veel herkenning en soms ook verrassing bij de kijkers. Samen staan we sterker dan alleen.

De nieuwe website van SpangaS slaat een brug tussen de verschillende fans en de manier waarop zij toegang hebben tot media en media gebruiken. SpangaS.nl houdt rekening met de jonge gebruiker; waarmee we een manier hebben gevonden om onze doelgroep een social-ervaring te geven binnen een veilige omgeving. Waar de oudere doelgroep de content (ook) op social vindt, biedt de site ze een volledig overzicht van alles wat gepubliceerd is. Door te werken vanuit een tijdlijn zorgen we voor extra herkenning en wordt de content automatisch gekoppeld aan de bijbehorende aflevering of personages. Met de micro-interacties bieden we kinderen in de anonimiteit en intimiteit van hun eigen omgeving een leuke en laagdrempelige manier om bezig te zijn met identiteit en de thema’s uit SpangaS. Daarbij kunnen ze zich herkennen in de personages of situaties uit hun favoriete serie.

GRRR - Creative Digital Agency

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.

Disciplines

Type oplossing

Tags

+ Voeg case toe