BNR SMART Radio

Omschrijving

Met BNR SMART Radio wordt het mogelijk om op basis van jouw persoonlijke interesses je eigen radio-programma aan te maken. Je geeft aan wat je interessant vindt en SMART Radio maakt voor jou een playlist met automatisch opgeknipte fragmenten. Hiermee hoef je nooit meer interessante content van BNR te missen.

Doel

In het drukbezette bestaan van werkend en studerend Nederland is tijd schaars. En tegelijkertijd wil men zo snel mogelijk op de hoogte zijn van persoonlijke interesses en van ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied.

BNR SMART Radio maakt het heel gemakkelijk: het is gepersonaliseerde radio waarbij op basis van artificial intelligence en machine learing fragmenten in een playlist worden gezet die volledig afgestemd zijn op de persoonlijke voorkeuren van de luisteraar.

Ons algoritme selecteert voor jou, real time, audiofragmenten gebaseerd op jouw interesses. Nadat jij hebt aangegeven welke onderwerpen voor jou relevant zijn, selecteert BNR’s AI (artificial intelligence) de fragmenten die daarbij aansluiten en zet ze klaar in een gepersonaliseerde playlist in de BNR-app.

Om het gemakt verder kracht bij zetten, is Elastique gevraagd om een UI rond SMART Radio te ontwerpen, waarbij gebruikers met slechts een paar tikken een playlist kunnen maken. Daarnaast moest de functionaliteit op een overzichtelijke wijze geïntegreerd worden in de huidige BNR app.

SMART Radio is op basis van AI ontwikkeld door BNR, maar breed toepasbaar in de radiomarkt en daarbuiten.

Resultaat

In de zomer van 2018 zijn BNR en Elastique gaan samenwerken om het concept van SMART Radio te laten landen in de bestaande BNR app. In enkele weken zijn de wensen t.b.v. SMART Radio uitgewerkt tot visual designs.

In september 2018 is een eerste beta-versie van SMART Radio in de Android versie van de BNR app gelanceerd. SMART Radio is op een overzichtelijke wijze geïntegreerd in de al bestaande app en via een korte onboarding worden bestaande gebruikers al snel richting hun persoonlijke playlist gestuurd.

Op basis van de eerste beta-versie, zijn enkele UX verbeteringen aangebracht. Nadat SMART Radio eind januari 2019 de Marconi Online Award had gewonnen, is de functionaliteit begin februari voor alle iOS en Android gebruikers gelanceerd.

Inmiddels zien we dat zo’n 3000 mensen dagelijks bij SMART Radio komen. Na lancering van SMART Radio is het gebruik van de BNR app gestegen (voor iOS bijvoorbeeld van 32k maandelijkse gebruikers naar 36k maandelijkse gebruikers) en is in de bijvoorbeeld de Android app het aantal dagelijks actieve gebruikers gestegen met zo’n 7%. Gebruikers geven verder aan dat ze de simpliciteit van SMART Radio waarderen en dat ze het prettig vinden om op deze manier elke dag op de hoogte worden gehouden van de onderwerpen waar zij op dat moment in geïnteresseerd zijn.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

BNR en Elastique

Overige informatie

BNR SMART Radio heeft in april 2017 een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) gewonnen om de haalbaarheid te onderzoeken. Vervolgens heeft het concept in juli 2017 een subsidie van het Google Digital News Initiative gekregen, aangezien het door dit initiatief als een zeer veelbelovend project werd gezien.

In de afgelopen 1,5 jaar is vanuit vele hoeken, zowel in het binnen- als buitenland, veel interesse getoond voor het project. Partijen als BBC, RTBF, YLE (Finse Staatsomroep), Bayerischer Rundfunk en nog vele andere hebben aangeven geinteresseerd te zijn in het concept en de techniek daarachter. Op dit moment zijn er nog geen vergelijkbare initiatieven in de wereld.

Zie ook https://www.intotheminds.com/blog/en/bnr-smart-radio-a-mobile-app-powered-by-ai-to-reach-niche-audiences/

In januari 2019 won SMART Radio de Marconi Online Award voor het beste online initiatief

Zie ook https://www.avrotros.nl/gouden-radioring/gemist/detail/item/marconi-awards-2018-de-juryrapporten/

Elastique

Hilversum
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe