Smart Medal

Omschrijving

Een eeuwenoude traditie nieuw leven inblazen, de wereldrecordhouder op de marathon als ambassadeur en ons eigen werkveld disrupteren. In samenwerking met NN Group zorgden we ervoor dat hardlopers na hun gelopen evenement het meest persoonlijke aandenken ooit kregen. Smart Medal is de medaille waarmee je jouw race opnieuw beleeft.

Doel

MET DE SMART MEDAL GEVEN WE LOPERS EEN PERSOONLIJKE, DIGITALE HERINNERING AAN DE PRACHTIGE PRESTATIE DIE ZE HEBBEN GELEVERD.
MET DE SMART MEDAL GEVEN WE LOPERS EEN PERSOONLIJKE, DIGITALE HERINNERING AAN DE PRACHTIGE PRESTATIE DIE ZE
NN Group is sponsor van diverse hardloopevenementen (waaronder de NN Zevenheuvelenloop, NN Egmond Halve Marathon en NN Marathon Rotterdam). NN Group wil op een relevante manier invulling geven aan deze sponsorships en de hardloopsport waar mogelijk vernieuwen. Uit die behoefte is Smart Medal ontstaan, een gezamenlijk product van NN Group en TDE.

Iedere hardloper loopt voor het bereiken van een doel. Van een gezonder leven of vrijheid in het hoofd tot het realiseren van een sportieve prestatie. NN Group begrijpt dat en voert de campagne 'Er is maar een Nederlander zoals jij'. Smart Medal sluit hier perfect op aan, omdat we iedere loper hiermee een eigen gepersonaliseerde Running Story geven die het verhaal van de desbetreffende loper vertelt.

Dat Eliud Kipchoge van het NN Running Team het uithangbord zou moeten worden voor de Smart Medal-introductie was voor ons en NN Group direct duidelijk. Dat hij vervolgens een wereldrecord zou lopen tijdens de Berlijn Marathon allerminst. Maar zo geschiedde en hij maakte de lancering historisch. Met recht was dit 'The Ultimate Running Story' waarmee de Smart Medal wereldwijd introduceerde via social media en persberichten.

Resultaat

We voorzagen onze Smart Medal, een echte fysieke medaille, van een NFC-chip. Deelnemers aan de Zevenheuvelenloop - waar de Smart Medal debuteerde - scanden met de gratis (iOS & Android) Smart Medal app op hun smartphone de chip in de medaille. Vervolgens kon de loper door zijn persoonlijke verhaal tappen, met daarin een fraaie en persoonlijke terugblik op het hardloopevenement en de eigen prestatie. Om tot dit verhaal te komen, gebruikten we allerlei databronnen zoals de race data die door de BIB in je startnummer wordt geregistreerd, het weer, persoonlijke fotografie en bijvoorbeeld audio. Iedere deelnemer kon de eigen Running Story daarna zelf nog bewerken en (uiteraard!) delen via social media.

Doordat NN Group in een vroeg stadium inzag dat dit concept hun hardloopsponsoring naar een hoger niveau zou tillen, kwam het project in een stroomversnelling.

Met de Smart Medal app ontwikkelden we een ecosysteem waarin alle sportevenementen die medailles uitreiken een Story kunnen toevoegen. De Smart Medal werd voor het eerst uitgereikt tijdens de NN Zevenheuvelenloop, op 18 november 2018. De Smart Medal app is voortdurend in ontwikkeling en streven we ernaar om bij ieder evenement een nieuwe feature te introduceren. Alles om middels technologie de herinnering aan de ultieme sportieve prestatie nooit meer te laten vervagen.

De app heeft, na twee events, meer dan twaalfduizend geregistreerde gebruikers. De Running Stories van deze lopers zijn inmiddels meer dan 34 duizend keer bekeken.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Triple Double

Overige informatie

Met de Smart Medal is een eind gekomen aan de traditionele, 'domme' medaille. De Smart Medal app is daarmee bovendien een digitale prijzenkast geworden waarin lopers - en later ongetwijfeld ook andere sporters - voor altijd de herinnering aan hun topprestatie kunnen herbeleven. De lancering was nog maar het begin, we werken met een team van sportgepassioneerde developers en met de steun van NN Group dagelijks aan het verrijken van de beleving. Zo ontwikkelen we momenteel audio commentaar op basis van machine learning (https://www.tde.nl/updates/jouw-eigen-digitale-stem-met-tacotron) en is het de bedoeling dat de app ook via image recognition medailles gaat herkennen, zodat ook events met kleinere budgetten de Smart Medal app kunnen inzetten. De Smart Medal is de ultieme combinatie tussen technologie en sportmarketing en gaat - met interesse van New York en Boston - een internationale toekomst tegemoet.

De Smart Medal is nog steeds gewoon een fysieke medaille, maar wel eentje die nog meer waarde toevoegt aan je hardloopervaring. Hieronder leggen we in 6 stappen uit hoe het werkt:
1. Doe mee aan een evenement en loop de race uit
2. Ontvang je medaille bij de finish
3. Download de app en scan je medaille
4. Bekijk je Running Story met foto's en data van jouw race
5. Personaliseer je Running Story en deel hem met vrienden en familie
6. Verzamel al jouw Running Stories in je persoonlijke prijzenkast

Een voorbeeld van een Running Story tijdens NN Egmond Halve Marathon:
https://egmond-2019-quarter.story.smartmedal.io/participant/21439/

TDE

Eindhoven
TDE
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe