Power to the Pieper

Omschrijving

In een periode dat iedereen in de ban was van superfoods, zette de Power to the pieper-campagne de aardappel weer op de kaart. Met een humoristische online video die de tijdsgeest perfect aanvoelde en daardoor viraal ging, werd de aardappel gepresenteerd als eten dat al honderden jaren superfoodzaam is.

Doel

De aardappel is al honderden jaren de basis van het voedzame dieet van de Nederlander. De positie van de pieper aan de top van de voedselketen was de laatste jaren echter niet zo vanzelfsprekend meer. De aandacht voor superfoods groeide de afgelopen jaren exponentieel. Iedereen zag trends als tarwegras, (vogel)zaden en niet uit te spreken producten voorbij komen doordat er talloze blogs, sociale mediaberichten en zelfs hele websites over werden geschreven. We leken langzaam een beetje door te slaan. Hoog tijd voor een charmeoffensief vanuit de Nationale Aardappel Organisatie (NAO); de pieper moest weer hip worden.
Het doel van de Power to the pieper-campagne was het positief onder de aandacht brengen van de aardappel onder Nederlandse consumenten, om zo de dalende trend in aardappelconsumptie een halt toe te roepen. Door het linken van de aardappel aan de actualiteit rondom voeding, wilde de NAO relevantie creëren. Om dit te doen moest zij tevens bestaande mispercepties over aardappelen tegengaan. De primaire doelgroep voor de campagne was gezinnen met kinderen jonger dan 8 jaar. De secundaire was gezinnen met kinderen ouder dan 8 jaar.

Resultaat

De hype rond superfoods creëerde de ideale omgeving voor de aardappel om zichzelf te profileren als product dat al honderden jaren superfoodzaam is. Het aardappel vs superfoods idee is uitgewerkt in een humoristische onlinevideo die op Facebook uitgezet werd onder de doelgroep. Deze content werd met zeer beperkte paid media aangejaagd vanwege de organische viraliteit. Naast de video werd de minisite powertothepieper.aardappels.nl gelanceerd, werden aardappelzakken in supermarkten bestickerd en freecards verspreid.
De onlinevideo ving de tijdgeest perfect en ging al snel viraal via social media (bereik 3,1 miljoen) en leverde zo een hoop free publicity via talloze websites en blogs (bereik 4,6 miljoen), televisie en radio (o.a. Editie NL met 744.000 kijkers) en print (o.a. De Telegraaf, Volkskrant, NRC; bereik 3 miljoen). Niet alleen de video werd gedeeld, maar consumenten plaatsten ook zelf foto’s van hun lekkerste aardappelgerechten met #powertothepieper. Met een zeer beperkt mediabudget van 5000 euro werd een bijzonder hoge mediawaarde van 600.160 euro gehaald en een gigantisch bereik van 13.890.615 mensen gerealiseerd.

Boomerang Create

Amsterdam
Boomerang Create
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe