Mauritshuis Pellegrini App

Omschrijving

Met behulp van Shell is de door Giovanni Pellegrini beschilderde Gouden Zaal van het Mauritshuis gerestaureerd. Middels een Augmented Reality App brengen wij de gouden Zaal tot leven. Jongeren kunnen het restauratie process herbeleven en de creatie van de kunstenaar met nieuwe technologie zelf ervaren.

Doel

Met behulp van Shell is de door Giovanni Pellegrini beschilderde Gouden Zaal van het Mauritshuis gerestaureerd.
TWNKLS is gevraagd om een toepassing te maken waarmee jongeren in de leeftijd van 10 tot 17 dit intrigerende proces zelf op interactieve wijze kunnen doorlopen. Voorwaarde was dat we gebruik zouden maken van moderne middelen die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.
De toepassing moest binnen het educatie programma van Het Mauritshuis passen waarbij de nadruk op de inhoud en context van de kunstenaar lag en tevens had Shell de richtlijn gesteld dat de tijdens de restauratie toegepaste technologie in de game play van de applicatie zichtbaar zou worden gemaakt.
Beide doelen moesten op een samenhangende wijze als verhaal worden verteld ... 2 jaar restauratie van 10 curatoren, samenvatten in 15 minuten speelduur.

Opgave was om jongeren in de leeftijdscategorie van 10 tot 17 jaar te enthousiasmeren voor het restauratie proces en indirect te stimuleren voor een technologie keuze in het voortgezet onderwijs.

Resultaat

We ontwikkelden een mobiele applicatie voor smartphone en tablet, voor iOS en Android waarmee we de doelgroep willen aanspreken.

Onze oplossing is een interactieve app waar jij zelf op de plek van de restaurator wordt gezet. Jij maakt de beslissingen en jij bepaalt het resultaat, het is geen spel met een leaderboard ... de nadruk ligt op enthousiasmeren en kennis delen.

Wanneer je alle werken hebt gerestaureerd word je beloond met een Augmented Reality finale, waarbij het plafond van de Gouden Zaal openbreekt en je een imponerende voorstelling krijgt van de Verlichting.

TWNKLS ontwikkelde het concept, design, content en technologie. Voor de storyline en de video trailer werkten wij samen met specialisten.

Dit is een innovatief project (op wereld schaal) omdat wij hiervoor nieuwe tracking en recognition algoritmes ontwikkelden die de gouden zaal middels computer vision herkennen om er vervolgens 3D content overheen te visualiseren.

De applicatie is gestest binnen de doelgroep waarbij verschillende Havo en VWO klassen de applicatie hebben gebruikt. Enerzijds is het 'speel' plezier onderzocht, anderzijds is door middel van controle vragen getoetst of de kern van de boodschap is overgekomen. Het is gebleken dat middels deze toepassing de boodschap goed is overgekomen, zien is geloven!

Ruim 1 jaar voordat Microsoft de Hololens, Meta de Smart Glass en Leap Motion haar visie (video) op technologie aan de wereld presenteerden kunnen we claimen dat dit project bij de lancering het grootste indoor augmented reality project is.

Overige informatie

De door TWNKLS toegepaste Augmented Reality technologie is van orgine door onszelf ontwikkeld om in engine rooms op baggerschepen te functioneren voor remote assistance en maintenance toepassingen.

Kenmerkend voor onze technologie is dat het continu wisselende lichtomstandigheden zijn, veel reflecterende materialen, tegenlicht etc.. Geen van de thans aanwezige AR tracking software werkte in de Gouden Zaal. Moesten we ons concept voor het Mauritshuis rigoureus aanpassen, of zou onze eigen technologie uit ons R&D lab werken ... dat laatste bleek het geval. Zo werd niet een baggerschip, maar Pellegrini de eerste toepassing van onze eigen technologie. Sindsdien verbeteren wij onze technologie en hebben we het voor meerdere projecten ingezet. We staan thans voor de uitdaging en afweging of we deze technologie ook aan derden beschikbaar gaan stellen?

In februari/maart 2015 was het project afgerond en beschikbaar voor download. Op de Shell Eco marathon is er een officiele introductie geweest van de app.

Groot compliment was dat na intensieve interviews met de curatoren wij hun gingen vertellen wat de rode draad van 2 jaar restauratie was ... waarbij we de opmerking kregen dat dit voor hunzelf ook een eye opener was.

+ Voeg case toe