Online Aangiftehulp voor ondernemers

Omschrijving

Van alle Nederlandse ondernemers (1.100.000) doet eenderde zijn winstaangifte zélf. Zonder (betaalde) ondersteuning. Om fouten en gedoe achteraf te beperken, zocht de Belastingdienst naar een online benadering waarin níet fiscale regels en eindeloze teksten uitgangspunt zijn, maar een slimme responsive applicatie met interactieve uitleg en praktische invultips. Resultaat: de Aangiftehulp.

Doel

Kleine, pas gestarte of deeltijdondernemers doen vaak zélf hun aangifte inkomstenbelasting. Dat blijkt voor velen best een opgave. Want waar vul je je bedrijfskosten in? En wanneer heb je recht op aftrekposten?

Zonder commerciële hulpaanbieders in de weg te zitten, wil de Belastingdienst deze ‘zelfdoeners’ helpen om grip te houden op hun inkomstenbelasting. Op een persoonlijker en praktischer manier dan voorheen. Dat zorgt voor tevreden ondernemers, minder telefoontjes en tweets naar de Belastingdienst én minder correcties achteraf.

Hierbij horen de volgende doelstellingen:

1> Verbinden identity en content:
Ondernemers erkennen dat de Belastingdienst zich verplaatst in de (fiscale) wereld van ondernemers. En échte intuïtieve hulp biedt bij:
> het voorbereiden op de aangifte(voorbereidingstools),
> het begrijpelijk maken van fiscale thema’s in de aangifte met tekst, video’s, tools en verwijzingen naar andere relevante sites,
> het invullen van de aangifte met invulinstructies, tips en verwijzingen bij uitzonderingssituaties.

2> Laagdrempeligheid:
Ondernemers vinden snel antwoorden op hún vragen op de manier die bij hen past, en met de devices van hun keuze. Praktisch, ‘snack-size’, eenvoudig, vriendelijk, device-onafhankelijk, met behoud van Belastingdienst-autoriteit, zijn sleutelwoorden.

3> Continu verbeteren:
De applicatie biedt uitgebreide mogelijkheden voor snelle en goedkope monitoring en aanpassing van de online omgeving. Zodat de Belastingdienst optimaal in kan spelen op veranderende ondernemersbehoeften en wetgeving.

Resultaat

Laagdrempelige multimediale oplossing:
Iedere ondernemer zoekt en verwerkt informatie op een andere manier. Daarom integreerden we verschillende oplossingen:
> De slimme zoekfunctie werkt met helder uitgelichte ‘tegels’, die direct laten zien wat het resultaat is.
> Tekstuele content wordt gecombineerd met vriendelijke fotografie, handige persoonlijke rekenmodules en heldere animaties en infographics die aansluiten bij de belevingswereld van de ondernemer. De Belastingdienst gebruikt alleen éigen hulptools om de juistheid ervan te kunnen garanderen.
> De Aangiftehulp is responsive en daarmee beschikbaar op elk device.

Vernieuwing:
Uit monitoring bleek dat veel ondernemers twijfelden of ze wel als ondernemer aangifte moesten doen. Dit heeft in maart 2016 geleid tot de lancering van de OndernemersCheck; waarin complexe wetgeving is vertaald naar een duidelijke beoordelingsmodule. Zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Flexibele ontwikkelaanpak:
Via SCRUM hebben bureau én opdrachtgever samengewerkt om alle content en techniek from scratch op te bouwen. En dit vervolgens verbeterd met behulp van A/B-testen, SEO-verbetertrajecten en conversiemonitoring (via GoogleAnalytics, MediaTrack, Hotjar en ingebouwde tooling). In het ontwikkelteam draaiden ook Belastingdienstmedewerkers mee die dagelijks klantcontact onderhouden. Veel gestelde vragen bij BelastingTelefoon en voorlichtingsbijeenkomsten, zoekgedrag op belastingdienst.nl en periodieke gebruikerstesten zorgden dat we focus hielden op wat ondernemers wilden: kort, krachtig en to-the-point.

Enkele cijfers
> Aantal ondernemers dat zelf belastingaangifte doet: ca. 350.000
> Aantal unieke bezoekers sinds livegang (maart 2015): 205.000
> Stijging aantal bezoekers t.o.v. 2015: 363%
> Herhaalbezoeken: 23,3%
> Stijging mobiel gebruik t.o.v 2015: 32%
> Brede positieve aandacht in online en sociale media: ruim 1,5 miljoen weergaven

Overige informatie

Voor de realisatie van de Aangiftehulp is gebruik gemaakt van het open source CMS Concrete5. Dit CMS biedt developers een uitgebreid framework voor ontwikkeling van content-driven websites en een intuïtieve interface om content online te beheren. Elasticsearch biedt als zoekmachine een solide basis om allerlei content doorzoekbaar te maken. De kracht van Elasticsearch is dat de zoekmachine zowel out-of-the-box goede resultaten levert, en talloze functies biedt voor het leveren van maatwerk.

+ Voeg case toe